FAST-FASHION: MET HET SCHAAMROOD OP DE KAKEN WORDEN DE ORDERS GEWOON GECANCELD

17 april 2020

Gecancelde orders

In de afgelopen weken hebben grote spelers besloten, waaronder ook Nederlandse kleding-en schoenenmerken, om hun reeds bestelde producties in de lagelonenlanden te cancelen en veel desastreuzer, stock dat al klaar staat, niet meer af te nemen. Een aantal merken is nog zo ‘goed’ om hiervoor wel te betalen maar er zijn er ook die doodleuk cancelen zonder überhaupt te betalen.

Covid-19 crisis

Het is geen nieuws meer, de kleding-en schoenenindustrie bevindt zich waarschijnlijk in de grootste crisis ooit. Door COVID-19 zijn we genoodzaakt om over de gehele wereld winkels te sluiten, de aanvoer van grondstoffen en producties stagneren sinds december 2019 en landen sluiten hun grenzen. Jarenlang zijn er in de productielanden flinterdunne marges gehanteerd en nu zijn vooral de producenten, de kleding-en schoenenfabrieken in lagelonenlanden de pineut. Dit is al erg genoeg, maar het kan nog erger.

Door het steeds maar verder drukken van de kostprijs, hebben de fabrieken onvoldoende reserves op kunnen bouwen om mindere tijden op te vangen. Ook deze overheden hebben geen tot weinig middelen tot het steunen van de economie, misstanden op te vangen of werkloosheiduitkeringen uit te delen. In Bangladesh bijvoorbeeld is er al voor ruim 3 miljard dollar aan orders gecanceld wat gevolgen heeft voor meer dan 2,2 miljoen werknemers (bron BGMEA) die naar huis worden gestuurd, tijdelijk of permanent. De fabrieken kunnen niet anders dan te sluiten, omdat er simpelweg geen middelen zijn om hun arbeiders te betalen. Wereldwijd hebben miljoenen arbeiders die überhaupt vaak al onder het bestaansminimum leven, van de een op de andere dag geen inkomen meer.

En we deden allemaal mee. Wie heeft er niet bij H&M, Zara, Uniqlo, Primark, C&A of vul zelf maar in, een kledingstuk of paar schoenen aangeschaft, een enkeling daar gelaten.

Afspraken worden genegeerd

Opdrachtgevers, de merken dus, zouden werknemers in de fabrieken financieel moeten blijven onderhouden. Dit gebeurt dus gewoon niet! Neem daarbij het feit dat wij Europeanen wel gesteund worden door onze overheid en er geheid ook diepe zakken bij de merken zijn.

Onder het mom ‘beter voor het milieu, en voor onze medewerkers’ horen we nieuwe geluiden en ontvangen we berichten waarbij de levering wordt uitgesteld naar volgend voorjaar. Maar dit lost niets op voor deze partijen. Wel voor de leveranciers, zij krijgen nu misschien nog meer steun omdat de omzet extra stagneert, nogal logisch wat je niet hebt kun je ook niet verkopen. En hoef je ook niet in de nieuwe normale sale (vanaf 1 juli hopelijk) artikelen af te prijzen.

Orders cancelen, contracten negeren en de lagelonenlanden het probleem op laten opvangen is niet mogelijk, niet humaan en vooral niet verantwoordelijk.

Een verantwoordelijke aanpak is dat merken en retailers manieren vinden om cash te genereren of andere vormen van overheidssteun om hun verplichtingen aan fabrieken van leveranciers te dekken, zodat zij hun uitgaven kunnen organiseren en hun werknemers kunnen betalen om te voorkomen dat miljoenen werknemers thuis zitten zonder inkomen om eten te kopen, laat staan ​​medische kosten te dekken.

Met het  schaamrood op de kaken constateren we dat met de komst van de fast-fashion industrie een situatie is gecreëerd met een huge probleem, zo blijkt nu! Hoe keren we het tij zonder de arbeiders in de fabrieken in de kou te laten staan. Op zich ligt de oplossing voor de hand. Merken neem je verantwoordelijkheid, neem die orders af, sla de spullen op, verkoop desnoods nu een deel en over een half jaar maar leg het probleem niet neer bij de arbeiders in lagelonenlanden. Volgens mij hebben zij dat niet verdiend en is er hier genoeg winst gemaakt de afgelopen jaren. Dan maar even op een houtje bijten.

True price

Een belangrijke andere vraag is, hoe we hier in de toekomst mee omgaan. Gaan we nu eindelijk eens de true price betalen, meer lokaal produceren en minder kleding aanschaffen? Laten we het daar nu eindelijk eens goed over hebben, maar wel graag pas ná het oplossen van deze miskleun.

Bronnen:

Research report/Pennstate Center for global workers rights

Schone Kleren Campagne

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter