MADE IN HOLLAND_ DE BEHOEFTE AAN EEN RESET OM DE PRODUCTIE VAN DE FASHION- EN FOOTWEARINDUSTRIE NAAR NEDERLAND, OF IN IEDER GEVAL NAAR EUROPA, TE HALEN, GROEIT MET DE DAG.

Reshoring komt op dit moment vooral voor bij merken en organisaties die als uitgangspunt duurzaam zijn of steeds meer worden en/of grondstoffen recyclen om de controle over hun productieprocessen te vergroten. Lokaal zijn deze processen makkelijker te volgen dan op afstand. Bovendien is textielrecycling makkelijker te realiseren omdat inzameling en hergebruik op dezelfde plaats plaatsvinden. Besparingen op de logistiek en dus op het brandstofverbruik zullen op hun beurt weer bijdragen aan de duurzaamheid.
Om stappen te kunnen zetten is een goede samenwerking van groot belang. Een duidelijke visie, de overheid, banken en brancheorganisaties moeten samenwerken. Het verstrekken van subsidies, het opleggen van milieubelasting en het hanteren van quota’s kunnen een belangrijke rol spelen. De overheid kan bij dit thema een stimulerende rol spelen, bijvoorbeeld door gezamenlijk duurzaamheidsdoelstellingen te formuleren en een gunstig economisch klimaat te creëren om de productie terug te brengen naar Nederland.
Om reshoring succesvol te maken is een mentaliteitsverandering in de gehele maatschappij noodzakelijk: “We moeten kleding en schoenen weer gaan waarderen om het product zelf en een trots voelen om lokale producten te dragen in plaats van voor het goedkoopste product te gaan.”