Nieuwe Europese wet verplicht bedrijven verantwoordelijkheid te nemen voor alle schakels in de keten

Vandaag, 10 maart, is een belangrijke dag voor de textielindustrie. Het Europees parlement stemt over een wet die bedrijven de verplichting oplegt om hun toeleveranciers in de keten te checken op misstanden. En dat niet alleen, ook hebben zij de plicht om de misstanden aan te pakken.
Wat verplicht de wet:
- Wil je als bedrijf in Europa aan de slag dan moet de gehele toeleveranciersketen onder de loep worden genomen
- Zijn er zaken niet in orde, dan moeten die worden aangepakt
- Zo niet dan volgen er sancties
- Hiervoor worden speciale toezichthouders aangesteld in alle lidstaten
Deze nieuwe aan te nemen wet is een belangrijke stap om misstanden, zoals de Rana Plaza-ramp in Bangladesh uit 2013, in de toekomst te voorkomen. Hierbij kwamen meer dan 1000 werknemers om die onder erbarmelijke omstandigheden onze kleding maakten. Dit is het resultaat van een economie waarin mens en milieu niet uitgangspunt zijn, maar die eenzijdig is ingericht op winst, met kleine buffers en complexe aanvoerketens.
In de praktijk is de gehele reis van grondstof tot eindproduct niet altijd even transparant zo niet complex, als consument is het meestal ook onmogelijk om het gehele productieproces te kunnen traceren. De nieuwe wet wil hier dus iets aan doen.
De afgelopen jaren zagen we wel dat bedrijven vrijwillig convenanten opstelden, maar die zijn niet krachtig genoeg. Deze wet wordt strenger en verplicht bedrijven een daadwerkelijke naleving. Werknemers kunnen dan ook gemakkelijker terecht als zij wantoestanden waarnemen. Als bedrijf draag je zelf verantwoordelijk voor het volgen van richtlijnen op het gebied van milieu en mensenrechten.
Best een uitdaging om als midden-en kleinbedrijf de gehele keten uit te pluizen. Maar zeker een mooie stap naar transparantie en gelijkheid. Naar verwachting gaat de wet in 2024 in werking.
De wet is geïnitieerd door Lara Wolters sinds juli 2019 lid van het Europees Parlement. Als een van de jongste Europarlementariërs zet Lara zich in voor een transparante EU, voor economische en sociale gelijkheid in Europa en waar nodig een strenge blik op haar instituties. Daarnaast wil ze betere Europese wetgeving over verantwoord ondernemen en ziet ze het aanpakken van klimaatverandering als Europese topprioriteit, waarbij het EP een leidende rol moet opeisen.
Bron PvdA, lees hier meer.
Reacties
and thought I might check things out. I like what I see so i am just following
you. Look forward to looking over your web page yet
again. pe (<a href="https://adultvideosgkhyr.blogspot.com">adultvideosgkhyr.blogspot.com</a>)